En weer een kijktip voor de kritische mensch!
Ditmaal op TV: TrosRadar en het CETA handelsverdrag. Ik ben tegen. (bekijk de video) Ik zal u direct uitleggen dat ik heeel weinig van het CETA verdrag afweet. Slechts een klein deel is voor mij doorslaggevend, en dat verwoordt ik zo:
Een handelsverdag waar een kolenboer een claim in kan dienen bij een land dat stopt met kolenstook omwille van milieuregels. En een nederlandse vuurwerk ondernemer die helemaal NIETS kan claimen als men stante-pede een vuurwerkverbod uit de mouw schudt. Wie dit goedkeurt, tekent zn eigen ondergang.
Twitter.
Begrijp me niet verkeerd, minder vuurwerk is goed. alleen is dit een discussie die al 20 jaar duurt, en ‘plots’ in 2020 kan er opeens een verbod komen waar vuurwerkverkopers mee geconfronteerd worden. Krijgen ze compentatie? helaas! Het zure aan dit verhaal is dat in de afgelopen 10 jaar men het vuurwerk had kunnen afbouwen met ruim van te voren aangekondigde verboden voor de diverse categorieeen vuurwerk. Maar de politiek wilde zich er niet aan branden. Waarom dit nu ‘opeens’ wel kan – is stof voor een ander artikel.
Maar gek is het wel, een handelsverdrag dat een multinational in staat stelt schade te claimen omdat onze wetten/regels anders zijn dan van het product in het exporterende land. En in Nederland worden een hele branche verteld dat er een verbod is, en er geen compensatie is voor de verliezen.
Natuurlijk is er altijd nog de weg naar de rechter. Die weg is echter lang, en meestal successvol voor de partij met de diepste zakken. Mocht je toch nog dreigen te verliezen, kan je ook nog ‘Schikken’ ( je fouten afkopen, wat je in staat stelt geen details over het geschil te hoeven publiceren)
In Radar word gezegt dat het recht goed toegerust is om deze geschillen af te handelen. Maar in de praktijk duren rechtzaken lang, kosten veel geld,kun je het geschil ook afkopen – en rechtzaken zijn in de digitale wereld domweg te traag om schade te beperken.
Zoals ik al op twitter uitte:
Het rechts-systeem is helemaal niet goed toegerust. In een digitale wereld – waar in een paar dagen, de privacy van miljarden individuen hun privacy wordt geschaadt, en je met 1 klik financieel ten gronde gericht kan worden – duren rechtzaken vaak vele jaren en…
… vaak wint de partij met de diepste zakken, of schikt men de rechtzaak. Hierdoor is de publiciteit-schade beperkt voor het bedrijf omdat er bij schikkingen vaak geen details worden gepubliceerd. Ook nu hebben partijen als @toezicht_AP enorm veel tijd nodig om zaken…
…op te lossen, en CETA zal nog meer druk op dit soort instanties leggen. CETA heeft voor het bedrijfsleven alleen maar kansen, voor de gewone man biedt CETA alleen maar de kansen om MEER belasting te betalen.
Handhaven van regels is nu al niet te doen, laat staan wanneer we definitief akoord gaan met het CETA verdrag.
Het handelsverdrag CETA, zal enorme hoeveelheden resources kosten aan disputen die door dit verdrag mogelijk gemaakt worden. Er zijn al voorbeelden van aangepast nationaal beleid (*Duitsland) waar men de regelgeving heeft aangepast vanwege een geschil met een multinational!
Het is alsof multinationals lukraak zaagsel door de olie van de motor van de rechten of het beleid van de Nederlandse (of andere) staat kan gooien, waardoor het de motor van die economie alleen maar meer energie zal kosten voor dezelfde resultaten. Het zal organisaties/rechtsysteem doen verstoppen met onderzoeken – waardoor rechten geschaadt gaan worden. een verdrag dat in een aantal jaar is opgetuigd, zal de rechten die de afgelopen eeuw hebben opgesteld – teniet kunnen doen, is iets wat we niet moeten willen.
Gebeurt dit wel? Dan zie ik een goede kans voor tabaksfabrikanten, databoeren, energie-boeren en anderen om flinke claims op te tuigen tegen de diverse landen, die de macht-posities van de nieuwe wereld wel eens heel drastisch kunnen veranderen.
Hoe? ach, je hoeft alleen maar diepe zakken, en een kantoor te hebben in een aan CETA deelnemend land… de mogelijkheden zijn eindeloos!
