Onderzoek in opdracht van Ministerie van Volksgezondheid & Sport
Introductie
Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 20.000 mensen aan roken en enkele duizenden door meeroken. De overheid wil roken ontmoedigen en niet-rokers beschermen tegen meeroken. Naast reguliere sigaretten zijn ook alternatieve rookwaren op de markt, zoals e-sigaretten, de shisha-pen en de cigarillo. De populariteit van e-sigaretten neemt snel toe. In 2015 had 34% van de 12- t/m 16- jarigen weleens een e-sigaret of shisha-pen gebruikt. Onder 12-jarigen had 12% al ervaring met de e-sigaret*.
Hoewel e-sigaretten soms voor rokers een hulpmiddel zijn om te stoppen met roken, is het belangrijk om te voorkomen dat niet-rokers een nicotineverslaving creëren of dat jongeren ermee gaan experimenteren. Daarom wil VWS meer inzicht verkrijgen in de huidige stand van zaken ten aanzien van jongeren en de e-sigaret en andere alternatieve rookwaren
Over het VWS
Kantar Public heeft in het najaar van 2017 een onderzoek in opdracht van VWS uitgevoerd onder jongeren van 11 t/m 21 jaar naar het gebruik van elektronische dampproducten en andere alternatieve rookwaren. Een representatieve groep jongeren is ondervraagd om na te gaan in hoeverre alternatieve rookwaren worden gebruikt en wat de kennis en perceptie is van deze jongeren ten aanzien van alternatieve rookwaren. Daarnaast is ook een extra groep gebruikers van de elektronische dampproducten ondervraagd om meer inzicht te krijgen in het daadwerkelijk gebruik van de elektronisch dampproducten; hoe vaak wordt er gebruikt, met wie en waar kopen zij deze producten?
Lees de volledige publicatie hier.
Ga er maar even goed voor zitten, want dit zijn mijn bevindingen:
Sinds wanneer worden voor de wet volwassenen, dus personen in de leeftijd van 18, 19, 20 en zelfs 21 jaar, gerekend tot de groep jongeren? Waarom is een onderzoek naar jongeren niet gewoon beperkt gebleven tot die leeftijdscategorie (tot 18 jaar)? Waren de getallen te positief of hebben ze per ongeluk de titel en de introductietekst vergeten aan te passen? Daarin staat toch echt 12 t/m 16 jarigen.
Net als het onderzoek naar longkanker bij muizen, kunnen onderzoekers de variabelen en omstandigheden beïnvloeden om zo de uitkomst meer in lijn te krijgen met de wens van de onderzoeker zelf, of diens opdrachtgever.
Maar zelfs met het oprekken van de leeftijd naar 21 jaar is de uitkomst “15% van jongeren heeft ooit een keer een esigaret gebruikt” niet heel erg schokkend.
Oh en voor de oplettende lezer, het echte getal is niet eens 15%!
15% is inclusief jongeren die het ooit 1 keer gebruikt hebben (trekje van vriend denk ik dan?) waardoor er 9% over blijft. 4% van die 9% zegt dagelijks een esigaret te gebruiken. Reken je even mee?
4% is 4 uit 100, waarbij 100 de 9% is (dus 9 uit 100). Om van die 100 die dus 9% is, het totaal te maken kom je uit op ongeveer 1100 personen. Dus 4 op de 1100 jongeren gebruikt de e-sigaret dagelijks! Met als toevoeging in het onderzoek:
“Het zijn voornamelijk de rokers die de e-sigaret af en toe tot regelmatig gebruiken (28%)”
en
“Shisha-pen meest gebruikte product onder jongeren. Alleen onder 19- t/m 21- jarigen is de e-sigaret populairder. ”
Dus zelfs van die hele kleine groep dagelijkse esigaret gebruikers, zijn het eigenlijk de volwassenen die daarvoor al tabak rookten!
Maar, hou voor het vergelijk maar even de 15% aan uit het onderzoek en vergelijk dat percentage maar eens met het percentage jongeren die ooit een keer tabak heeft gerookt!
Maar het Gateway effect dan?!
Het bestaan van een gateway (opstap van esigaret naar tabak) is in internationale onderzoeken allang ontkracht. Maar dankzij dit Nerderlandse onderzoek nu ook in ons land.
Want wat blijkt: