Terwijl het einde van het jaar nadert hebben diverse mediabedrijven de producten al een tijdje klaar liggen om tijdens en na de feestdagen bij u op de mat te doen laten vallen.
Niets mis mee, toch? – Daar denken diverse E-sigaret gebruikers op facebook heel anders over.
Wetenschap & Technologie magazine KIJK fakenewst vrolijk het nieuwe jaar in.
Of je voor – of tegen dampen (het gebruik van een e-sigaret) bent, maakt mij niet uit. Maar wat wel een onhebbelijke eigenschap van bedrijven (met finaciele belangen) is, is het doelbewust mis-informeren van klanten omwille van de verkoop! Of het nu gaat om de verkoop van een product dat niet (redelijkerwijs) doet wat er wordt beloofd, of berichten die niet op waarheid berusten.
We zien het overal, de krant, de politiek en zelfs op AliExpress.
Toen KijkMagazine op 10 december een preview artikel plaatste, gebeurde exact dat.
E-sigaret: de dood in dampvorm
Een heftige titel, maar KijkMagazine pretendeert een wetenschappelijk magazine te zijn – in papieren vorm – waar je zelfs een abonnement op moet nemen. Je mag dus aannemen dat dit wetenschappelijke blad onderzoek doet en hun artikelen ook onderbouwd!
Terwijl ik de introductie op Facebook lees, valt mijn oog op een oplopend tellertje van het aantal facebook reacties. Voordat ik het artikel verder ga lezen – blader ik door de reacties en krijg het gevoel alsof ik in een oorlog ben beland.
Tientallen reacties volgen elkaar op, varierend van verwensingen en onhandige emotionele reacties, totaan goed onderbouwde kritiek. Al gauw wordt het duidelijk – E-sigaret gebruikers klagen over het gebrek aan onderzoek van de redactie én het gebruik van een gedateerd onderzoek. Dit terwijl er allang nieuwe informatie en onderzoeken zijn gepubliceerd.
Ik heb zelf niet heel veel kennis van de e-sigaret-wereld, als ‘recreatieve roker’ weet ik dat de term ‘vapen’ een hippe naam is voor het gebruiken van de e-sigaret. Ik heb er zelf geen, maar wel eens 1 geprobeerd. Ondanks dat lees ik wel regelmatig de updates van het CDC omtrent de ‘mysterieuze e-sigaret doden’ en de artikelen die ik op het internet en in kranten tegen kom.
Sinds kort leggen artsen de link tussen de e-sigaret en gezondheidsproblemen. Het onderzoek naar dit verband loopt volop, maar wetenschappers kunnen er maar moeilijk vat op krijgen. Er is namelijk nog weinig bekend over waarom de e-sigaret schadelijk is voor de gezondheid. En dit terwijl het apparaat steeds meer mensen ziek maakt of zelfs doodt. In de Verenigde Staten staat de teller inmiddels op ruim 2290 ernstig zieke mensen (77 procent jonger dan 35 jaar), van wie er 47 overleden (cijfers van 20 november 2019). En ook in ons land krijgen mensen longproblemen van de e-sigaret.
KijkMagazine
Bronnen
De drie bronnen die KijkMagazine aanhaalt, zijn de volkskrant, een TED talk, en het RIVM.
De link naar de volkskrant, het artikel van 22 november 2019 is slechts een nieuwsbericht waarvan de inhoud al lang en breed is achterhaald door nieuwe feiten. Interessanter is de eerste link uit dat artikel – naar het amerikaanse CDC. De 2e link is een TEDTalk – waar lang word gepraat door een dame die zegt dat Vapen slecht is. De laatste is een link naar het RIVM dat dateert uit 2013.
Opvallend is dat KijkMagazine geen ‘europees’ geval, zoals de recente ‘eerste vapedode in belgie‘, in het artikel heeft vermeld en het nogal gedateerde RIVM artikel leest nogal raar weg. Maar als we ook maar een klein beetje aandacht hebben besteed aan de link naar het ‘Centre for Disease Control’ – de hoogste Amerikaanse instantie als het gaat om ziektes en gezondheid – en de grootste bron van alle feiten, dan zien we dit:
- CDC en FDA bevelen aan dat mensen geen THC-bevattende e-sigaret of vape-producten te gebruiken, met name uit informele bronnen zoals vrienden, familie of in-persoon of online verkopers.
- Vitamine E-acetaat mag niet worden toegevoegd aan producten voor e-sigaretten of dampen. Bovendien mogen mensen geen andere stoffen, die niet door de fabrikant zijn bedoeld op te verdampen, toevoegen aan producten. Inclusief producten die zijn gekocht via winkels.
- De meest recente nationale gegevens uit patiëntrapporten en productsteekproeven suggereren dat THC-bevattende e-sigaretten, of vape-producten, met name uit informele bronnen zoals vrienden, familie, persoonlijke of online dealers, gekoppeld zijn aan de meeste gevallen en spelen een belangrijke rol in de uitbraak.
- Daarom is de beste manier voor mensen om ervoor te zorgen dat ze geen risico lopen, terwijl het onderzoek doorgaat, te overwegen af te zien van het gebruik van alle e-sigaretten of vapen.
De feiten.
- De E-sigaret bestaat sinds 2003.
- Eerste ‘vapedode’ valt in 2018
- Het apparaat ‘de e-sigaret’ is niet dodelijk, maar een THC/Vitamine e-acetaat liquid is dit naar alle waarschijnlijkheid wel
- Gemiddelde leeftijd van Vape gerelateerde patienten met mysterieuze longproblemen ligt rond de 25 jaar.
- THC in vape producten is in Nederland VERBODEN.
- Vitamine e-acetaat wordt in het illegale circuit gebruikt om THC te ‘versnijden’
- Recentelijk – door het RIVM gefinancieerd onderzoek – wijst uit dat de electronische sigaret HELPT bij stoppen met roken. (Geheel haaks op politiek beleid.)
En natuurlijk: Niet dampen, roken, of uitlaatgassen inademen is de beste manier om gezond te blijven.
Zijn de dampers terecht boos?
Gezien de feiten, kan ik mij voorstellen dat menig ‘vaper’ teleurgesteld is in het niveau van onderzoek dat Kijkmagazine heeft gedaan voor dit artikel. Als er al sprake kan zijn van onderzoek?! Ook kan ik mij voorstellen dat (ook niet vapende) lezers, in ieder geval verwachten dat zij goed voorgelicht worden. Zij betalen immers voor een abbonnement op een tijdschrift waar wetenschap en techniek zeer belangrijk zijn!
Maar alle problemen die in het CDC onderzoek worden aangehaalt, zijn niet van toepassing in Nederland. THC in eliquid (de vloeistof die verdampt wordt) zijn verboden – dus een met vitamine e-acetaat verdikte THC vloeistof is niet (legaal) verkrijgbaar in Nederland. Aangezien er al 17 jaar vrolijk gedampt wordt in de wereld, het aantal is gegroeid tot ruim 41 miljoen gebruikers en er pas sinds kort ‘vape-doden’ zijn vallen in een specifiek deel van de wereld, is het zeer onwaarschijnlijk dat de stelling ‘E-Sigaret: de dood in dampvorm’ waar is.
Hoe zit dat dan met de Belgische vape-dode?
Tja, Ook in dat tragische geval is (pas op een later moment) door de gebruikers toegegeven dat ook zij een oliehoudend (CBD) mengsel hadden gebruikt om hun E-sigaret bij te vullen. Artsen riepen hierover:
,,Wij zijn inderdaad tot deze conclusie gekomen, Er is geen absolute zekerheid over het oorzakelijk verband, omdat er (nog) geen test bestaat die dat kan bevestigen. Maar uit wat wij weten, blijken heel wat slachtoffers van dit soort longaandoeningen cannabishoudende mengsels gerookt te hebben met een e-sigaret.”
Dokter Jacquet, een van de artsen die de jongen in het Brussels universitair ziekenhuis Saint-Luc hebben behandeld.
Mag KijkMagazine zich nog een wetenschappelijk magazine noemen dat uw euro’s waard is?
Twijfelachtig… Daar kom ik morgen op terug als ik bij de kiosk even vlug de rest van het artikel door lees.
Het heeft er alle schijn van dat dit KijkMagazine artikel is geschreven voor extra aandacht (dus inkomsten) en helaas niet om een wetenschappelijk onderbouwd informatief artikel te publiceren. Helaas is KijkMagazine niet de enige die ontzettend laks is als het gaat om rectificaties omtrent de feiten rond de e-sigaret in de nederlandse media.
Het artikel ‘De dood in dampvorm’ is te vinden in KIJK 1/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 december tot en met 22 januari.
BRON : Facebook
[UPDATE 20/12/2019 13:10]
Geen verband aangetoond tussen Zensations e-sigaret en doden VS
En een rectificate! – HET KAN DUS WEL!
[UPDATE 20/12/2019 13:19]
Facebook and Instagram Shutting Down Vapers
Mag niet, mag niet, mag niet!