Heb je nog niet genoeg suggestieve berichtgevingen over de esigaret voorbij zien komen? Dan kan ik je absoluut de onderzoeksjournalistiek van demonitor aanbevelen! Want die zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun cursus mediawijsheid.
KRO-NCRV heeft waarschijnlijk doorgekregen dat een esigaret voor de schrijvende pers en wetenschappelijke bladen een hele dikke melkkoe is en daar willen zij nu (spuit 11) ook een graantje van meepikken.
De inleidende tekst op de voorpagina van hun “onderzoek” luidt als volgt:
De e-sigaret was dit najaar volop in het nieuws nadat in Amerikaanse media berichten verschenen over jongeren die overleden zijn na het gebruik van de e-sigaret. Waarschijnlijk door het toevoegen van THC, de werkzame stof uit cannabis. De discussie over de risico’s van vapen, het roken van een e-sigaret, kwam daardoor wereldwijd en ook in Nederland in een stroomversnelling. Voor en tegenstanders van de e-sigaret buitelden over elkaar heen: artsen en onderzoeken waarschuwden voor de gezondheidseffecten, die vooral voor de lange termijn nog onbekend zijn. En tevreden e-rokers wezen juist naar de voordelen van de e-sigaret in vergelijking met de schadelijkere gewone sigaret.
Nou dát hebben de meeste van ons inmiddels al 100.000x voorbij zien komen!
Maar nu komt ie……
De komende weken richten wij ons onderzoek op de effecten van e-roken op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jongeren, ouders, leerkrachten, artsen, onderzoekers en ander professionals aankijken tegen de effecten van dampen op jonge leeftijd.
Nu zou je verwachten dat zij daadwerkelijk gaan onderzoeken toch?
Maar waarom zou je als journalist en redactie een onderzoek doen naar een onderwerp dat al door experts op dit gebied is gedaan?
Ze gaan dus helemaal niets onderzoeken!
Wat ze wél doen is voornamelijk achterhaald (gekleurd) nieuws herhalen. Maar voor ze dat doen gooien ze die verhalen in een blender met een snufje spraakzame mensen. Mensen die met de beste bedoeling mee willen werken aan dit programma – maar vaak alles behalve expert zijn op dit gebied – en verpakken dat dan in hapklare, prettig te lezen stukjes die nog iets gekleurder uit de bus komen dan de oorspronkelijke berichtgeving al was. De interviews met mensen die er wél verstand van hebben worden door de knutselclub eerst vakkundig geknipt, geplakt en voorzien van felgekleurde teksten. Volg je het nog?
Ik wil de pret niet bederven, maar als een redactie anno december 2019 dit durft te verkopen aan de lezers…. Dan ben je alles behalve goed ingelezen in de materie:
Want voor de e-sigaretten gelden als sinds 2016 dezelfde regels als andere tabaksproducten, de e-sigaret valt namelijk sinds 2016 al onder de tabaks-en rookwarenwet!
Nog afgezien dat mijn verhaal veel te lang zou worden, zou het heel flauw zijn om hier uit elk onderzoek artikel de miskleunen onder de aandacht te brengen.
Dus zet je zonnebril op, neem je vishengel mee en vis ze er zelf maar tussenuit. Heel moeilijk is het niet! Echt niet!
Als je klaar bent met vissen naar mooi gekleurde redactionele miskleunen en zelfs onwaarheden mag je deze melden bij de redactie.
De mooiste vangst mag je uiteraard ook onderaan dit artikel plaatsen. Misschien kun je er nog iets mee winnen!
Geheel in demonitor stijl sluit ik mijn verhaaltje ook af met de oproep om vooral op zoek te gaan naar jeugdige esigaret gebruikers!
Ben je jongere en heb je ervaring met dampen? Ben je ouder van een e-rokend kind of professional en heb je met jonge e-rokers te maken? Als je je ervaring wilt delen, meld je dan hier!
Dan kan de redactie alvast haar etui met kleurpotloden uit de kast trekken!
Alle arikelen in dit “onderzoek” staan op deze pagina.
De uitzending over jonge e-rokers is 13 januari om 22.15 te zien op NPO2.