Berekeningen? – Computermodellen? – Meten is weten! – en dat vondt de politieke partij “Onafhankelijk Papendrecht” dus ook, en liet een meting uitvoeren op de aanwezigheid van PFAS in het kraanwater.
Het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) bepaalde dat GenX een zeer zorgwekkende stof was, net als PFOA. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat het Papendrechtse kraanwater hiermee was vervuild. In het Papendrechtse kraanwater zaten significant meer GenX-stoffen dan in het Sliedrechtse kraanwater.
Het Chemisch-Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft vorig jaar vastgesteld dat het Papendrechtse kraanwater 22x méér GenX bevatte dan het kraanwater uit Dordrecht en 142x keer méér GenX dan het kraanwater uit Sliedrecht. Onafhankelijk Papendrecht bepleit al jaren stopzetting van de lozingen van de giftige PFAS stoffen in het milieu. Door minder of helemaal niet meer te lozen komen er uiteindelijk na enige tijd minder PFAS stoffen in het milieu en in het kraanwater terecht.
Het is belangrijk om periodiek metingen te doen, omdat metingen een beter inzicht geven in de werkelijke hoeveelheden PFAS stoffen in het kraanwater dan berekeningen op afstand. Het RIVM houdt het op berekeningen.
Dan maar zelf meten.
Onafhankelijk Papendrecht droeg het College van B&W op om te onderzoeken of het mogelijk was over te stappen op het kraanwater van Sliedrecht, dat kwalitatief beter is, maar op 7 november 2019 stemde de gemeenteraad van Papendrecht tegen de motie voor schoner kraanwater.
En dus liet de partij zelf maar een meting uitvoeren, de hoeveelheden GenX en PFOA samen komen dit jaar voor Papendrecht uit op 21,3 nanogram per liter. “Dat is eigenlijk 21,3 nanogram PFAS per liter kraanwater teveel”, aldus Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht.
Ten opzichte van de meting van vorig jaar is de hoeveelheid PFOA in het kraanwater gedaald van 10 naar 4,3 nanogram per liter en is de hoeveelheid GenX in het kraanwater licht gedaald van 20 naar 17 nanogram per liter.
De hoeveelheid GenX is licht gedaalt, maar nog steeds veel meer dan de de europese norm
Volgens Prof. Dr. Jacob de Boer (wetenschappelijk directeur van het Chemisch-Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit) moeten de gevonden hoeveelheden PFOA en GenX (allebei PFAS stoffen die ‘zeer zorgwekkend’ zijn) bij elkaar worden opgeteld. “Deze stoffen horen helemaal niet in het kraanwater thuis”, aldus Prof. de Boer.
De hoeveelheden GenX en PFOA samen komen voor Papendrecht dus uit op 21,3 nanogram per liter. Dit is meer dan 100% hoger dan de als veilig geachte europese norm van 10 nanogram PFAS per liter kraanwater.
Bekijken we uitsluitend naar de stof GenX, dan bevat het kraanwater 70% meer dan de europese norm voorschrijft.
Meten met twee maten.
De European Food and Safety Agency (EFSA) heeft in 2018 als veilige norm maximaal 10 nanogram PFAS per liter voorgesteld. De bestaande RIVM norm van 150 nanogram PFAS per liter kraanwater lijkt op termijn niet langer houdbaar te zijn. De door de EFSA voorgestelde norm van maximaal 10 nanogram is op verzoek van drie landen, waaronder Nederland, nog niet ingevoerd. Het nader ingestelde onderzoek wacht op afronding.
Acuut probleem
Wanneer de norm alsnog naar maximaal 10 nanogram per liter wordt verlaagd is er een acuut probleem. Dan voldoet het kraanwater in plaatsen waar deze scherpere norm wordt overschreden niet meer aan de Drinkwaterwet.
Persbericht: https://www.onafhankelijkpapendrecht.nl/dossiers/resultaten-meting-pfas/