Plastic bestek, rietjes, wattenstaafjes zijn mogelijk vanaf 2021 verleden tijd, want de EU wil wegwerpplastic verbieden! Van de 8 miljard ton plastic die sinds de jaren ‘50 geproduceerd is, kon slechts 9 procent hergebruikt worden. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid. En dat aantal was nog voor de invoering van de nieuwe tabakswet.
Want gebruik je een e-sigaret, dan wordt je ecologische voetafdruk verplicht 10x zo groot!
Voor de invoering van de TPD2 kon een consument nog 30, 60 en zelfs 120ml flessen eliquid kopen. Maar vanaf 1 juni 2019 worden dat (alleen in Nederland) allemaal 10ml flesjes inclusief bijbehorende verpakkingen en de verplichte bijsluiters!
Dit is de hoeveel extra plasticafval die de nieuwe Nederlandse wetgeving veroorzaakt!
Het besluit staat haaks op het voornemen van de EU om de plasticberg te verminderen. De lidstaten moeten namelijk 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen.
Dit voorjaar kwam de Europese Commissie al met het plan om de plastic voorwerpen in de ban te doen, het Europees Parlement stemde daar dit najaar mee in. Door de meest vervuilende plastics vanaf 2021 te verbieden hoopt de EU de enorme plasticberg te verminderen. Plastic rietjes en oorstaafjes zijn de eerste producten die verboden gaan worden.
Op dit moment zijn er ongeveer 500.000 gebruikers van esigaretten!
Elke gebruiker verbruikt gemiddeld 10ml eliquid per dag.
Dat genereert een afvalberg van 3.5 miljoen lege plastic flesjes per week.
Voor de invoering van deze 10ml beperking kon dit teruggebracht worden naar 1.2miljoen.
Hierin niet meegerekend dat een flesje nooit 100% leeg raakt en er altijd een klein beetje vloeistof achterblijft in de flesjes. Dit resulteert in nog meer afval bij gebruik van kleine flesjes vanwege de verontreiniging door de vloeistof, en de klant gooit meer weg dus koopt meer.
Soms is het milieu minder belangrijk dan de invoering van een wet.