Week 3 van de intelligente lockdown is een feit. de noodzaak van Video-bellen stijgt tot grote hoogtes, leren we nieuwe dingen, en brengen byzondere praktijken aan het licht.
Zoom – een commerciele video-conferencing dienst – ziet een explosieve stijging in gebruikers, maar ook in klachten. Het bedrijf neemt het niet zo nauw met privacy en veiligheid van hun gebruikers, maar – zo kondigt men aan – privacy en veiligheid staat nu op nummer 1. Een statement die als mosterd na de maaltijd komt.
Als er 1 ding is wat Corona blootlegt, is het wel de vanzelfsprekendheid dat we bepaalde dingen kunnen doen. Of het nu video-bellen is, of domweg een filmpje kijken op de bank, het is allemaal vrij normaal geworden. En dat doen we allemaal vrij achteloos. u en ik. Maar nu blijkt – zelfs overheden doen soms hele vreemde dingen.
Voorbeeld:
Boris Johnson toont zijn video-conferentie op nationale televisie – en lekt daarmee het video-conferencing adres.
Resultaat: iedereen kan aan deze conference meedoen. Oops!
Hoe dit mogelijk is? – Achteloosheid en onwetendheid. Zolang het persoonlijke gebruik/nut van het product, belangerijker is dan kennis van het product dat je gebruikt – zullen dit soort fouten nog veel vaker voorkomen. Met het gemak waarmee je een video-conference start, met datzelfde gemak vertrouw je je data toe aan deze commerciele partij die deze dienst levert. best gek – toch?
Betaalde/gratis dienst
Of je nu betaald voor een dienst, of niet – in beide gevallen kan het zijn dat de dienst totaal niet voldoet aan jou (privacy/security) eisen, of juist wel. Daarom is onderzoek nodig. een ICT beheerder, kennis of online community – die jou een gedegen advies kan geven over de applicatie of dienst die je wilt afnemen – speelt hierin een essentiele rol.
En laten het nu net deze partijen zijn – die vaak een ‘makkelijke’ weg kiezen, in de vorm van het doorverkopen van een dienst die veelal door buitenlandse bedrijven word geleverd. Diensten die een extra duit proberen te verdienen door uw data te analyseren en door te verkopen. diensten waarin je vastzit aan de globale bedrijfs-strategie.
Open-Source
Zou het niet fijn zijn, als je – ten tijde van corona – de lokale economie zou steunen door een Nederlandse dienst af te nemen, ipv van bedrijven in een ver land? En is dat uberhaupt mogelijk? – een Nederlands video-conference systeem?
Het antwoord is JA. dat kan.
Er zijn al initiatieven, zoals https://vc4all.nl/ die een gratis beeldbel-dienst via Jitsi leveren in tijden van deze corona-crisis. Hoe? – door het gebruik van open-source software! Opensource software is vrij te gebruiken door iedereen – zelfs door bedrijven! En dat is wat er ook vaak gebeurd. Commerciele bedrijven bieden diensten aan gebaseerd op – of afgeleid van – opensource software.
Er zijn allerlei applicaties die jou de mogelijkheid geven om te doen wat jij wilt. En qua video-bellen, zoals bitsoffreedom al laat zien zijn er genoeg. Toch miste ik er 1, die voor onderwijs-instellingen erg interessant kan zijn.
De grote onbekende.
BigBlueButton is een video-conferencing applicatie die speciaal is gericht op onderwijs. De ietwat onorthodoxe naam doet je misschien verder zoeken naar een beter alternatief – maar dat is niet nodig! Ja, ‘Zoom’ klinkt wel lekker sexy, maar zonder die makeup is het allemaal een stuk minder!
Zoniet bij BigBlueButton – dat zijn naam dankt aan het idee ‘om met 1 knop een virtueel klaslokaal te starten’ – de naam is ietwat vreemd.
Maar het idee klinkt helemaal niet gek – toch? zoals de website stelt: BigBlueButton is een open source webconferentiesysteem voor online leren.
Met BigBlueButton krijgt u de functionaliteit die u mag verwachten van een commercieel webconferentiesysteem (maar onder een open source-licentie). Deze functies omvatten realtime delen van audio, video, presentatie en scherm – samen met samenwerkingstools zoals whiteboard, gedeelde notities, polling en brainstormruimten.
https://docs.bigbluebutton.org/
BigBlueButton kan uw sessies opnemen om later af te spelen.
De proef op de som
Doet BigBlueButton wat men claimt? de Demo-server is zo langzaam – dat ik geen goed beeld kan krijgen, en dus ga ik zelf maar een server opzetten. Ik kies voor een betaalbare server in de EU, en kies voor een minimale configuratie.
De gekozen configuratie kost minder dan 7 euro per maand.
Binnen 20 minuten heb ik de installatie doorlopen, en ben trotse eigenaar van mn eigen classroom/conference server. Om te kijken of de video-kwaliteit acceptabel is, start ik diverse mobiele telefoons en betreedt ik het virtuele klaslokaal. ik test met 4 video-streams, complete controle en privacy…
Meer van dit!
Toegegeven, deze test was meer werk dan een 1 op 1 video-gesprek via skype. en ook Zoom is een stuk eenvoudiger dan het opzetten van een BigBlueButton server. – maar als het er eenmaal is, doet BigBlueButton niet onder voor een commercieel betaalde dienst!
Maar vaak wordt er ‘moeilijk’ gereageerd in de ict wereld, als je spreekt over bepaalde opensource oplossingen. verwonderlijk – want het gros van alle diensten online – draait op opensource software. Daarom hoop ik dat er meer aandacht komt voor opensource, en dat ondernemers opensource omarmen. Meer aandacht voor de lokale ondernemer die u een dienst levert op basis van opensource software.
Meer weten?
Het is vanzelfsprekend dat we kunnen videobellen via verschillende commerciele applicaties, maar het is niet vanzelfsprekend dat uw rechten worden beschermt. Een (buitenlandse)commerciele partij heeft altijd een extra interesse in het winstbelang – en dus minder interesse in uw privacy of security.
Opensource is anders – omdat iedereen een contributeur kan zijn, is er nooit 1 belang wat telt. oplossingen worden samen bedacht, en problemen worden samen opgelost. Nee, Opensource is helemaal zo gek nog niet.
Opensource software zou eigenlijk net zo vanzelfsprekend moeten zijn als diensten zoals Zoom, of Google. En ten tijde van de corona-crisis zien we allerlei creatieve oplossingen voor problemen die we eerder nooit hebben gehad. Daarom hoop ik dat door deze crisis, er meer aandacht komt voor oplossingen die we dicht bij huis kunnen afnemen, onder voorwaarden waar we hier in de EU voor gevochten hebben. #kooplokaal en gebruik opensource software.
Als hekkesluiter nog wat technische weetjes over BigBlueButton.
Omdat BBB opensource is, is het aanpassen van dit pakket mogelijk. BBB bestaat uit diverse onderdelen, en 1 daarvan is de ‘frontend’ ( dit is de visuele web-schil van de applicatie) Dit onderdeel kun je ook compleet zelf (laten) bouwen – in de vorm van een mobiele applicatie, of desktop applicatie met jouw gekozen uiterlijk & functionaliteit.
Voor meer informatie over BigBlueButton : https://bigbluebutton.org/
Nu de test-server toch draait…
Bent u een leraar of begeleider, en bent u geinteresseerd in wat BigBlueButton voor u kan betekenen? Neem contact met mij op, ik help u graag verder met het ontdekken van – en informeren over het virtuele klaslokaal van BigBlueButton. Nu de test-server toch draait, kan hij maar beter gebruikt worden om meer mensen enthousiast te maken over open-source!