Kwaliteitskrant parool publiceerde onlangs een artikel over het verduurzamen van de binnenstad van Amsterdam. Wij van wc-eend….
In dit verhaal leren we Huurder Jill Vervoort kennen. Een 27 jarige meid die woont op de bovenste verdieping van een monumentaal pand aan de zeedijk in hartje Amsterdam.
Het is September, en Jill verteld dat haar portemenee er wel bij vaart. Op basis van de eerste zes maanden schat ze dat haar energierekening is gekeldert van 60 naar zon 15 tot 20 euro per maand. Jill heeft namelijk sinds Januari een warmte pomp, en die heeft de eerste winter goed doorstaan.
Jill woont in een van de twee appartementen die van het aardgas zijn gehaalt en gaf een rondleiding door haar appartement en verteld -terwijl ze wijst naar een airco achtige radiator tegen de gevel- dat tijdens de hitte van deze zomer, Jill haar zolderverdieping met de warmtepomp ook kan koelen!
In een ander huurappartement word gebruik gemaakt van 5 infraroodpanelen voor de verwarming. Beide appartementen zijn onder handen genomen door Green Light District, een samenwerkingsverband dat de Amsterdamse Wallen wil verduurzamen.
Suze Gehem Directeur van Green Light District stelt: deze twee appartementen in het oudste stukje stad toont aan dat het dus wel degelijk mogelijk is om hier woningen van het aardgas af te halen. Dankzij een subsidie van de gemeente laat de investering zich in 12,5 jaar terugverdienen. Dus het kan wel, zo redeneert Suze.
In dit verhaal is er ook nog de verhuurder NV Zeedijk, die voor het overgrote deel opdraaide voor de kosten van deze transitie. Hoewel de Huurder er een lagere energierekening voor terugkrijgt en geen kosten, was dat voor NV Zeedijk geen beletsel : Financieel gewin staat niet voorop.
Wethouder Marieke van Doorninck (Klimaat/groenlinks) kwam de appartementen officieel openen, ze beroerde een paal met rode knop -en toen was er confettie. Het was een groot feest.
Maar is echt zo’n feest?
Jill Vervoort -niet geheel toevallig collega van Suze Gehem– verteld dus dat ze dankzij de warmtepomp per maand zon 40 eur bespaard op een rekening van 60 euro. De koene warmtepomp, die zich deze winter zich goed staande hield tijdens de barre winter van januari tot februari blijkt een goudmijn!
Jill heeft helemaal niets hoeven betalen, omdat de barmhartige vastgoed partij de gehele transitie heeft betaald.
Suze Gehem van greenlight disctrict was maar wat blij met de welwillendheid van de vastgoedpartij (en het enthousiasme van huurder Jill) en realiseerde maar wat graag dit prestigeuze project. Immers – het project verdient zichzelf terug binnen 12.5 jaar dankzij een flinke schep subsidie.
En zo verdient de vastgoed beheerder per maand netto 0 euro aan deze transitie, Jill ziet haar energierekening meer dan halveren – en Greenlight district doet dat gewoon maar even!
Wat opvalt dat Jill & Suze ons een aantal harde cijfers levert – en wat voor cijfers: 40 tot 45 euro minder energiekosten per maand, en in 12.5 jaar terugverdienen.
Wij deden de rekensom en kwamen op : 12mnd x 40euro = 480euro
480 euro x 12.5 jaar = 6000 euro. waar hebben we het over?!
Nou, we hebben het dus over Project GreenlightDistrict dat loopt van 2019 tot 2021, welke 3 miljoen euro kost, waarvan 700.000 vanuit de gemeente Amsterdam.
En we hebben het over de inschattings-kunsten van Jill – Adviseur / Expert Bouwfysica & bouwkunde en werkzaam bij ‘De Groene Grachten’
Verder benadrukt Suze Gehem -oprichter/directeur van De Groene Grachten, voorzitter van Stichting Rooftop Revolution en oprichter van Green Light District- “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”
Het is al bijna 2021 – dus grofweg onder de streep kom je uit op : 1 grachtenpand + 2 appartementen, een gewillig investerende verhuurder en een blije ‘huurder’ Jill.
Verder is – als wij Jill & Suze mogen geloven – het kostenplaatje niet zo byzonder hoog! Maar waar is de 3 miljoen dan voor nodig? Kevin Kreuger van Forum voor democratie somt het even op in niet mis te verstane woorden.
De groene grachten
In 2012 richtte Suze Gehem De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels, met de missie: “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”. De groene Grachten verzorgt Duurzaam Advies, Uitvoerbegeleiding, Gebiedsaanpakken, Storytelling & Presentaties.
“Mission impossible” spelen zit in hun DNA.
De winter staat al weer bijna voor de deur, misschien hebben Suze & Jill nog wat tips voor Jan Rotmans ?